Digitale råd for bedre IT-sikkerhet i ferien

Publisert
9/7/2024
Sommeren er en tid for avslapping og ferier, men det bør også være en tid for å tenke på sikkerheten til dine digitale enheter. Enten du er på reise eller nyter en 'staycation', er det viktig å ta forholdsregler for å beskytte deg mot digitale trusler. Her finner du noen essensielle tips basert på Nasjonal Sikkerhetsmyndighet sine råd om IT-sikkerhet i ferieperioden, og ellers i året.

Sikre dine digitale enheter og informasjon mens du nyter sommerferien

Dersom du skal ut å reise, vurder nøye hvilke digitale enheter du faktisk har behov for å ta med. Det kan være fristende å pakke alt fra bærbare datamaskiner til nettbrett og smartklokker, men hver ekstra enhet øker risikoen for sikkerhetsbrudd. Det anbefales at du begrenser deg til kun de enhetene som er nødvendige for turen.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet sine råd for sommeren

Forbered utstyret på forhånd

Oppdater og sikre dine enheter

Sørg for at alle enheter du tar med er oppdatert med den nyeste programvaren, sikkerhetsinnstillinger og antivirusprogrammer. Dette inkluderer også å aktivere sterke og unike passord for alle kontoer, både privat og på jobb, samt å deaktivere automatisk tilkobling til Wi-Fi og Bluetooth.

Ta sikkerhetskopier

Før du drar på ferie, er det viktig å ta sikkerhetskopier av alle viktige data. Dette sikrer at du ikke mister verdifull informasjon hvis enheten din blir tapt, stjålet eller skadet.

Vær oppmerksom på enhetene dine under reisen

Hold utstyret trygt

Det er viktig og alltid ha digitalt utstyr med deg eller i sikker oppbevaring. Unngå å la enheter være ubevoktet på offentlige steder, og vær skeptisk til uventede sikkerhetsvarsler og ukjente e-poster.

Unngå offentlig ladeutstyr

Unngå å bruke offentlig ladeutstyr som kan kompromittere din enhets sikkerhet. Dette gjelder også utlånte powerbanker og USB-ladere.

Minimer bruk av lokasjonsdata

Vær forsiktig med å dele lokasjonsdata gjennom apper og sosiale medier, da disse opplysningene kan misbrukes av kriminelle.

Gjennomgå og rapporter etter ferien

Sjekk enhetene dine ved hjemkomst

Når ferien er over, gå gjennom enhetene dine for å sikre at de ikke er kompromittert. Som en ekstra forholdsregel, kan det være lurt å oppdatere passord og sikkerhetsinnstillinger på dine enheter.

Rapporter mistenkelige hendelser

Hvis du opplever noe uvanlig, er det viktig å rapportere disse hendelsene umiddelbart til IT-avdelingen din eller en sikkerhetsekspert.

Hjemmekontor og ferie

Selv om fokuset her er på ferien, er det verdt å nevne at mange fortsatt kan jobbe fra hjemmekontor eller hytta i ferien. Pass på at sikkerhetspraksisene fra kontoret også følges hjemme. Dette inkluderer å sikre et sterkt hjemmenettverk og å bruke pålitelige VPN-løsninger for å tilgang arbeidsrelaterte ressurser sikkert.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet sine råd for hjemmekontor

Med disse digitale rådene håper EMP Secure at du får en sikker og bekymringsfri sommer, uansett hvor du velger å tilbringe ferien. Husk, digital sikkerhet er viktig året rundt, men spesielt når vi endrer våre daglige rutiner og miljøer i ferien.

Kontakt oss

Beskytt bedriften
din i dag

Microsoft gjennomfører i nærmeste fremtid to prisøkninger, i tillegg til en endring av lisensmodellen for skytjenester. Endringene gjelder globalt og vil dermed påvirke alle som benytter seg av Microsoft sine tjenester.

På generelt grunnlag vil EMP Secure anbefale våre kunder å vurdere en binding av setebaserte lisenser slik at man utsetter varslet prisøkning i inntil 12 måneder.

Detaljer om endringene finner du nedenfor.

Prisøkning på Service Provider License Agreement (SPLA) lisenser

SPLA er et lisensieringsprogram som gir tjenesteleverandører (som EMP Secure) mulighet til å lisensiere Microsoft produkter for sine kunder. Vi snakker her om alle lisenser som benyttes som en del av tjenestene EMP Secure leverer fra egen infrastruktur/skyløsning.

Microsoft kunngjør prisøkning på 5-10% på SPLA-lisenser fra 1. januar 2022. Endringene gjelder globalt, inkluderer akademisk bruk og gjelder følgende lisenser: 

Produktfamilie
Prisøkning
Win Rmt Dsktp Svcs SAL
10%
Windows Rights Mgmt Services CAL
10%
Windows Server DC Core 
10%
Windows Server STD CORE
10%
Core Infrastructure Svr Ste DC Core
7%
Core Infra Svr Ste Std Core 
5%
Office Professional Plus
10%
Office Standard
10%
Office Multi Language  Pack 
10%
Project Professional
10%
Project Server
10%
Project Standard
10%
Visio Professional
10%
Visio Standard
10%
Visual Studio Enterprise
10%
Visual Studio Professional
10%
Visual Studio Test Professional
10%

Prisøkning på Cloud Solution Provider (CSP) lisenser

CSP er et lisensieringsprogram som gir partnere (som EMP Secure) mulighet til å levere Microsoft Azure og Microsoft Office 365 tjenester til sine kunder. Vi snakker her om alle lisenser som benyttes som en del av tjenestene EMP Secure leverer fra Microsoft sin infrastruktur/skyløsning.

Microsoft kunngjør prisøkning på Microsoft 365 og Office 365 fra 1. mars 2022. Disse endringene gjelder følgende produkter: 

Produktfamilie
Prisøkning
Microsoft 365 Business Basic
20%
Microsoft 365 Business Premium
10%
Office 365 E1
25%
Office 365 E3
8,6%
Microsoft 365 E3
12,5%

Endring av lisensmodellen for skytjenester fra Microsoft

Alle setebaserte produkter og tjenester som frem til i dag har vært omfattet av CSP programmet vil nå i stedet bli lagt inn i Microsoft sitt nye program som heter New Commerce Experience (NCE).

Dette innebærer i praksis flere betydelige endringer i pris og fleksibilitet for både EMP Secure som partner og for sluttkunder av disse produktene.

Programmet består i hovedsak av 3 alternativer for lisensiering hvor hver enkelt kunde må ta stilling til hvilket alternativ, eller kombinasjon av alternativer, som vil fungere best for dem.

EMP Secure vil her kunne gi gode råd slik at vi sammen kommer frem til den optimale løsningen for akkurat ditt selskap.

+
-
Alternativ A - Månedsabonnement
+
-
Alternativ B - 12-måneders abonnement
+
-
Alternativ C – 36-måneders abonnement
+
-
Kombinasjon av alternativ A, B og C

Tidsplan for overgang CSP til NCE

1. Januar 2022

Fra denne datoen kan kunder velge å endre sitt abonnement fra CSP til NCE. Dersom man da velger å endre til NCE alternativ B (12-måneders binding), utsetter man i praksis Microsoft sin annonserte prisøkning som finner sted fra 1. mars 2022 til bindingen på NCE er utløpt. 

1. Mars 2022

Denne datoen vil én av to ting skje:
+
-
Dersom du velger å ikke endre abonnement…
Du har ikke aktivt tatt stilling til alternativer for NCE.

Dine eksisterende avtaler på CSP blir omfattet av annonsert prisøkning gjeldende fra 1. mars 2022. Alle nye lisenser du trenger etter denne datoen må kjøpes gjennom NCE programmet.
+
-
Dersom du velger å endre abonnementet…
Du har i perioden 1. januar – 28. februar valgt å gå over fra CSP til NCE alternativ A eller B.

Du forholder deg da til inngåtte avtaler som beskrevet ovenfor.

Etter 1. Mars 2022

Alternativ C blir gjort tilgjengelig.

Skulle det være noen spørsmål, vennligst henvend deg til din kontaktperson hos oss.
EMP Secure AS tar forbehold om eventuelle endringer fra Microsoft etter publisering av innholdet på denne nettsiden, og gir ingen garanti for nøyaktigheten, gyldigheten eller fullstendigheten til informasjonen som er publisert.

Snakk med våre sikkerhetseksperter om løsninger for din bedrift

Markus Færevaag
Offensive Security Manager